Góc Nhỏ Thành Nam

Nam Định

Bách khoa toàn thư mở Wikipedia
Nam Định
Tỉnh
DenTran1.jpg
Đền Trần
Địa lý
Tọa độ: 20°25′13″B 106°10′05″ĐTọa độ: 20°25′13″B 106°10′05″Đ
Diện tích 1.652,6 km²[1]
Dân số (2012)  
 Tổng cộng 1.836.900 người[1]
 Mật độ 1.112 người/km²
Dân tộc Kinh
Hành chính
Quốc gia Cờ Việt Nam Việt Nam
Vùng Đồng bằng sông Hồng
Tỉnh lỵ Thành phố Nam Định
 Chủ tịch UBND Nguyễn Văn Tuấn
 Chủ tịch HĐND Phạm Hồng Hà
 Bí thư Tỉnh ủy Phạm Hồng Hà
Phân chia hành chính 1 thành phố, 9 huyện
Mã hành chính VN-67
Mã bưu chính 42xxxx
Mã điện thoại 350
Biển số xe 18
Website https://www.namdinh.gov.vn/

Nam Định là một tỉnh lớn với hơn 2 triệu dân nằm ở phía Nam đồng bằng Bắc Bộ. Theo quy hoạch năm 2008 thì Nam Định thuộc vùng duyên hải Bắc Bộ.

Vị trí[sửa | sửa mã nguồn]

Diện tích: 1,669 km².

Địa hình[sửa | sửa mã nguồn]

Địa hình Nam Định có thể chia thành 3 vùng:

 • Vùng đồng bằng thấp trũng: gồm các huyện Vụ Bản, Ý Yên, Mỹ Lộc,Nam Trực, Trực Ninh, Xuân Trường. Đây là vùng có nhiều khả năng thâm canh phát triển nông nghiệp, công nghiệp dệt, công nghiệp chế biến, công nghiệp cơ khí và các ngành nghề truyền thống.
 • Vùng đồng bằng ven biển: gồm các huyện Giao Thủy, Hải Hậu  Nghĩa Hưng; có bờ biển dài 72 km, đất đai phì nhiêu, có nhiều tiềm năng phát triển kinh tế tổng hợp ven biển.
 • Vùng trung tâm công nghiệp – dịch vụ thành phố Nam Định: có các ngành công nghiệp dệt may, công nghiệp cơ khí, công nghiệp chế biến, các ngành nghề truyền thống, các phố nghề… cùng với các ngành dịch vụ tổng hợp, dịch vụ chuyên ngành hình thành và phát triển từ lâu. Thành phố Nam Định là một trong những trung tâm công nghiệp dệt, công nghiệp nhẹ của cả nước và trung tâm thương mại - dịch vụ phía Nam của đồng bằng sông Hồng.

Nam Định có bờ biển dài 72 km có điều kiện thuận lợi cho chăn nuôi và đánh bắt hải sản. Ở đây có khu bảo tồn thiên nhiên quốc gia Xuân Thủy (huyện Giao Thủy) và có 4 cửa sông lớn: cửa Ba Lạt sông Hồng, cửa Đáy sông Đáy, cửa Lạch Giangsông Ninh Cơ và cửa Hà Lạn sông Sò.

Khu dự trữ sinh quyển thế giới[sửa | sửa mã nguồn]

Tỉnh Nam Định có 2 trong số 5 khu vực đa dạng sinh học được UNESCO công nhận là khu dự trữ sinh quyển thế giới châu thổ sông Hồng, 3 khu vực còn lại thuộc Thái Bình  Ninh Bình.

Khu dự trữ sinh quyển châu thổ sông Hồng nằm trên địa bàn các xã ven biển thuộc 3 tỉnh Thái Bình, Nam Định và Ninh Bìnhđã được UNESCO công nhận là khu dự trữ sinh quyển thế giới từ năm 2004 với những giá trị nổi bật toàn cầu về đa dạng sinh học và có ảnh hưởng lớn đến sự sống của nhân loại. Khu dự trữ sinh quyển châu thổ sông Hồng là một trong 8 khu dự trữ sinh quyển thế giới ở Việt Nam.

Tại Nam Định, phạm vi do UNESCO công nhận gồm 2 tiểu vùng nằm ở cửa Ba Lạt và cửa Đáy

 • Vườn quốc gia Xuân Thủy thuộc các xã Giao Thiện, Giao An, Giao Lạc, Giao Xuân của huyện Giao Thủy,
 • Rừng phòng hộ ven biển Nghĩa Hưng thuộc các xã: Nghĩa Thắng, Nghĩa Phúc, Nghĩa Hải, Nghĩa Lợi; thị trấn Rạng Đông, xã Nam Điền huyện Nghĩa Hưng.

Khí hậu[sửa | sửa mã nguồn]

Cũng như các tỉnh trong vùng đồng bằng Bắc Bộ, Nam Định mang khí hậu cận nhiệt đới ẩm ấm. Nhiệt độ trung bình trong năm từ 23 – 24 °C. Tháng lạnh nhất là các tháng 12 và 1, với nhiệt độ trung bình từ 16 – 17 °C. Tháng 7 nóng nhất, nhiệt độ khoảng trên 29 °C.

Lượng mưa trung bình trong năm từ 1,750 – 1,800 mm, chia làm 2 mùa rõ rệt: mùa mưa từ tháng 5 đến tháng 10, mùa ít mưa từ tháng 11 đến tháng 2 năm sau. Số giờ nắng trong năm: 1,650 – 1,700 giờ. Độ ẩm tương đối trung bình: 80 – 85%.

Mặt khác, do nằm trong vùng vịnh Bắc Bộ nên hàng năm Nam Định thường chịu ảnh hưởng của bão hoặc áp thấp nhiệt đới, bình quân từ 4 – 6 cơn/năm. Thuỷ triều tại vùng biển Nam Định thuộc loại nhật triều, biên độ triều trung bình từ 1,6 – 1,7 m; lớn nhất là 3,31 m và nhỏ nhất là 0,11 m.

Bản đồ hành chính tỉnh Nam Định

Hành chính[sửa | sửa mã nguồn]

Nam Định gồm có 1 Thành phố và 09 huyện:

Nam Định có 230 đơn vị hành chính cấp xã gồm 195 xã, 20 phường và 15 thị trấn

Lịch sử[sửa | sửa mã nguồn]

Trên đất Nam Định, dấu tích con người ở thời kỳ này còn lưu lại ở các dãy núi thuộc huyện Vụ Bản và huyện Ý Yên nằm về phía tây bắc của tỉnh. Tại đây đã tìm thấy những chiếc rìu đá có vai mài lưỡi, các hòn nghè, chày đá và bàn nghiền. Đó là những dấu tích của những cư dân thuộc thời kỳ đồ đá mới hoặc sơ kỳ đồ đồng đã từ vùng rừng núi tiến xuống khai phá vùng đồng bằng ven biển để sinh sống và dần dần tiến tới lập các làng xóm. Vào lúc cực thịnh của thời kỳ đồ đá, ở tỉnh Nam Định cũng như nhiều địa điểm khác trên đất nước, đã nở rộ những nền văn hoá nguyên thuỷ. Ngoài kinh tế hái lượm những sản phẩm sẵn có trong tự nhiên, người nguyên thuỷ trên đất Nam Định đã bắt đầu sản xuất nông nghiệp, chăn nuôi gia súc, gia cầm.

 • Thời dựng nước  Tại đây có cửa biển Côi Sơn (Nằm trong cương vực nước Văn Lang của các Vua Hùng trải dài từ miền trung du đến miền đồng bằng ven biển, vùng đất Nam Định khi ấy tương đương với đất các huyện Vụ Bản, Ý Yên, Mỹ Lộc, thành phố Nam Định và phần phía bắc của huyện Nam Trực hiện nay. Theo ngọc phả đền thờ Tam Bành ở thôn Bảo Ngũ, xã Quang Trung thì vào đời vua Hùng Vương, huyện Vụ Bản có tên là huyện Bình Chương thuộc bộ Lục Hải, là một trong 15 bộ của nước Văn Lang. Huyện Bình Chương lúc đó nằm sát biển. TNúi Gôi) mà dấu vết còn lại đến ngày nay là địa danh cồn Dâu, cồn Cói ở các vùng quanh chân núi.

Cùng với các nghề trồng lúa nước, trồng rau củ và hoa quả thì những ngành kinh tế khai thác vẫn giữ vai trò quan trọng. Tại di chỉ núi Hổ, trong các di vật tìm được có nhiều mũi tên bằng đá và xương động vật. Cách đó không xa tại hang Lồ (núi Lê) cũng tìm thấy khá nhiều các loại xương thú khác nhau. Săn bắn bổ sung nguồn thức ăn nhiều dinh dưỡng cho con người, đồng thời cung cấp da, xương, sừng cho một số nghề thủ công như chế tạo đồ trang sức, đồ dùng, vũ khí.

Năm 1963, tại núi Mai Độ (còn gọi là núi Hình Nhân) thuộc xã Yên Tân, huyện Ý Yên đã phát hiện một số hiện vật đồng có giá trị. Núi có 4 đỉnh, đỉnh cao nhất cao 52m. Đây là núi đá có lẫn đất, không có cây cao, trên mặt chỉ phủ một lớp cỏ mỏng. Sườn phía đông có một khoảng đất tương đối bằng phẳng, rộng độ 2 sào, nguyên trước có một kiến trúc tôn giáo không biết của đời nào vì đã bị phá hủy từ lâu. Cách chân núi về phía Tây 400m là thôn Mai Độ, phía Đông là thôn Mai Sơn, xung quanh núi là cánh đồng chiêm. Các hiện vật đồng được phát hiện gồm có dao, giáo và rìu.

Sau khi nước Âu Lạc bị Triệu Đà đánh chiếm vào năm 179 TCN, đất nước bước vào một thời kỳ Bắc thuộc kéo dài hơn một nghìn năm. Nam Định lúc đó nằm trong quận Giao Chỉ. Do điều kiện thuận lợi cho nghề trồng lúa nước, vùng đất Nam Định trở thành một trung tâm nông nghiệp từ rất sớm.

Trên cơ sở một nền văn hoá bản địa vững chắc thể hiện bản lĩnh, cá tính, lối sống và truyền thống mà cốt lõi là ý thức độc lập, tự chủ và tinh thần yêu quê hương, đất nước, cư dân Nam Định cổ đã tiếp thu những yếu tố văn hoá mới, làm phong phú thêm văn hoá truyền thống. Tuy nhiên, nét bao trùm lên lịch sử thời kỳ Bắc thuộc trên đất Nam Định vẫn là cuộc đấu tranh chống lại ách đô hộ và âm mưu đồng hoá của phong kiến ngoại bang, mà tiêu biểu là nhân dân Nam Định nói chung và đặc biệt là phụ nữ, đã hăng hái tham gia và nhanh chóng đứng dưới ngọn cờ nghĩa của Hai Bà Trưng (Đầu năm 40) chống lại ách đô hộ của nhà Đông Hán. Theo tư liệu lịch sử hiện có, Nam Định có tới 20 tướng lĩnh cả nam lẫn nữ tham gia cuộc khởi nghĩa này. Dấu tích về các tướng lĩnh tham gia khởi nghĩa tập trung nhiều ở huyện Vụ Bản, như: Lê Thị Hoa ở Phú Cốc, Chu Liên Hoa ở làng Vậy, Dung Nương và Phương Dung ở làng Cựu, Trần Cao Đạo ở làng Riềng, Bùi Công Mẫn ở xã Trung Thành...

Năm 542, Lý Bí nổi dậy khởi nghĩa chống lại ách đô hộ của nhà Lương. Sau bốn năm chiến đấu anh dũng, cuộc khởi nghĩa giành được thắng lợi, Lý Bí lên ngôi, xưng Hoàng Đế, xây dựng nước Vạn Xuân độc lập. Đóng góp vào cuộc khởi nghĩa này, Nam Định có tướng quân Hoàng Tề ở làng Lập Vũ (nay thuộc xã Hiển Khánh, huyện Vụ Bản). Ông được Lý Bí phong chức Túc vệ tướng quân, ban gươm báu và luôn cho hầu bên mình. Khi Lý Bí qua đời, Hoàng Tề theo Triệu Quang Phục.

Sau khi Ngô Quyền mất, vùng hạ lưu sông Hồng khi đó chịu sự chi phối của sứ quân Trần Lãm. Đất Nam Định dần trở thành nơi hội tụ và đối đầu quyết liệt của hào khí bốn phương. Đinh Bộ Lĩnh – người anh hùng "tài năng sáng suốt hơn người, dũng cảm mưu lược nhất đời", tự nhận về mình sứ mệnh thiêng liêng dẹp loạn, thống nhất đất nước – không thể không tìm về vùng đất duyên hải cửa sông này.

Các sách Thiên hạ bản đồ và Hồng Đức bản đồ đều đánh dấu vị trí của huyện Giao Thủy nằm ngay bên bờ con sông lớn, phía trên là ngã ba Vàng và huyện Thượng Nguyên, phía dưới là phủ Thiên Trường. Căn cứ vào các tấm bản đồ nàu mà suy xét thì đến cuối thế kỷ XV, huyện Giao Thủy vẫn còn nằm ở khu vực huyện Nam Trực hiện nay.

Dưới thời Lý, Trần, Nam Định không những là một cửa ngõ của cả vùng châu thổ sông Hồng mà còn là một trung tâm kinh tế quan trọng. Các vua Lý đã dành sự quan tâm đặc biệt cho vùng đất này. Qua các tư liệu lịch sử, ta biết trên đất Nam Định xưa, nhà Lý đã cho xây ít nhất hai hành cung làm nơi cho vua dừng chân nghỉ lại trong những lần đi kinh lý vùng đất này.

Do vị trí trọng yếu, Nam Định trở thành một trong những nơi giao tranh quyết liệt. Năm 1203, quân nổi loạn do Phí Lang và Bảo Lương cầm đầu từ Đại Hoàng (Ninh Bình) xuôi theo sông Đáy đến đất Nam Định, mở rộng hoạt động ra vùng hạ lưu. Sự rối loạn lên đến cực điểm vào năm 1208, khi trong nước "người chết đói nằm chồng chất lên nhau". Đúng lúc triều Lý bất lực trong việc điều hành đất nước, vùng đất Nam Định lại là nơi hưng khởi của nhà Trần, một triều đại đầy sức sống đã đưa quốc gia Đại Việt phát triển hưng thịnh và ba lần đánh thắng quân Nguyên - Mông. Đời Trần được gọi là lộ Thiên Trường, sau lại chia làm ba lộ: Kiến Xương, An Tiêm, Hoàng Giang.

Tháng 4-1407, Minh Thành Tổ hạ chiếu đổi nước ta làm quận Giao Chỉ - như một địa phương của quốc gia phong kiến nhà Minh. Bằng hành động này, nhà Minh đã bộc lộ rõ ý đồ không chỉ chiếm đóng mà còn vĩnh viễn xóa bỏ nước ta, sáp nhập hẳn vào đế quốc Minh như tên gọi và đơn vị hành chính mà các đế chế đô hộ phương Bắc đã dùng từ nửa thiên niên kỷ trước.

Dưới quận, nhà Minh chia ra làm 15 phủ. Phần đất Nam Định lúc ấy thuộc hai phủ Kiến Bình và Phụng Hóa. Phủ Phụng Hóa tương đương với phủ Thiên Trường cuối thể kỷ XIV, gồm bốn huyện là Mỹ Lộc, Tây Chân, Giao Thủy và Thận Uy. Bốn trong số chín huyện thuộc phủ Kiến Bình thuộc về đất Nam Định là Ý Yên, An Bản, Vọng Doanh và Đại Loan. Cả hai phủ thuộc tỉnh Nam Định đều bị nhà Minh đổi tên. Kiến Hưng đổi thành Kiến Bình với ý nghĩa xây dựng, kiến lập sự yên ổn, vững chắc, Thiên Trường đổi thành Phụng Hóa hàm ý tuân theo sự giáo hóa, cải hóa của nhà Minh.

Đời Lê, thuộc xứ Sơn Nam, đến niên hiệu Cảnh Hưng thứ 2 năm 1741, vùng đất này thuộc lộ Sơn Nam Hạ.

Nhà nước thời Lê sơ rất quan tâm đến việc nông tang nói chung, công cuộc khai hoang mở rộng diện tích canh tác nói riêng bằng hàng loạt chính sách, nhất là dưới thời Hồng Đức. Cùng với hoạt động khẩn hoang tự nguyện của những người nông dân, chính quyền trung ương nhà Lê cũng đặc biệt chú trọng đến việc tổ chức khẩn hoang dưới hình thức đồn điền ở phía Nam khu vực sông Hồng, trong đó có Nam Định. Khó có thể thống kê, khảo sát, xác định được đầy đủ những đồn điền thời Lê sơ đã từng có ở Nam Định. Ngoài lý do thời gian đã quá lâu, còn có nhiều nguyên nhân chủ quan, khách quan khác. Cư dân đầu tiên của các đồn điền này trước hết và chủ yếu là các binh lính, tù binh, tội nhân. Họ ít và khó có điều kiện ghi chép để truyền lại cho đời sau về lịch sử khai hoang lập làng. Tuy nhiên căn cứ vào các nguồn tài liệu chính thống của nhà nước phong kiến như chính sử, điền bạ…có thể thấy vùng Nam Định tập trung khá nhiều đồn điền như:

Sở Vĩnh Hưng (thuộc vùng của tổng Cổ Nông, Trực Ninh) Sở Đông Hải (nơi có các thôn Đắc Sở, Thượng Đồng, Hạ Đồng thuộc Trực Ninh) Sở Hoa Diệp (thuộc vùng Phượng Để, Cổ Lễ, Trực Ninh) Sở Vọng Doanh (nằm trong vùng các xã Yên Quang, Yên Bằng, Yên Khang thuộc Ý Yên)

Sự trù mật của các đồn điền ở ven cửa biển vùng Giao Thủy, bên đê sông Hồng, sông Đáy tự đã làm nổi bật lên vị trí và vai trò đặc biệt quan trọng của vùng đất phủ Thiên Trường với nhà nước thời Lê sơ, với quốc gia Đại Việt nửa sau thế kỷ XV. Nửa sau thế kỷ XV, trên vùng ven biển Nam Định chứng kiến một công trình kết tinh thành quả lao động to lớn của nhân dân Đại Việt. Đó là việc khởi công và hoàn thành đê Hồng Đức, một con đê ngăn nước mặn có quy mô lớn đầu tiên của vùng châu thổ. Với sự đầu tư, quan tâm của trung ương và địa phương như vậy, công cuộc đắp đê ở vùng biển Nam Định, Ninh Bình thời Lê sơ đã được tiến hành với tốc độ nhanh quy mô lớn. Trên địa bàn Nam Định qua những dấu tích còn lại thì thấy đê Hồng Đức kéo dài từ cửa Đại An, qua phần bắc Nghĩa Hưng, rồi Hải Hậu về đến Hội Khê. Nhiều đoạn gần trùng với con đường 56 hiện nay.

Cùng với sự phát triển nho học của cả nước, giáo dục nho học ở Nam Định thế kỷ XV có bước phá triển mới. Ngay sau khi kết thúc chiến tranh, vào năm 1428, nhà Lê đã cho mở các trường học ở phủ, lộ. Điều đáng chú ý là trong thời Lê sơ, sự phát triển của nho học ở Nam Định không chỉ diễn ra trên các vùng đất cổ như Ý Yên, Vụ Bản hay tại vùng xung quanh ấp thang mộc của nhà Trần như Lộc Vượng, mà còn ở cả địa bàn ven biển, nơi các làng mạc mới được hình thành. Trong vòng 100 năm của thời Lê sơ, Nam Định có đến 22 tiến sĩ, đại bộ phận số đại khoa này đều đỗ vào nửa sau thế kỷ XV, cho nên có thể nói Nho học ở Nam Định đã thực sự có bước phát triển mới từ sau sự kiện Lương Thế Vinh đỗ trạng nguyên (1463). Ngoài con số các trạng nguyên tiến sĩ kể trên, biểu hiện quan trọng của thành tựu giáo dục nho học vùng Nam Định, điều đáng nói ở chỗ không ít vị đại khoa đã trở thành những nhân vật tiêu biểu cho trí tuệ, tài năng Đại Việt thế kỷ XV nói riêng, lịch sử dân tộc nói chung.

Dưới triều Nguyễn, năm 1832 đổi tên thành tỉnh Nam Định, với 4 phủ, 18 huyện, bao gồm phần đất tỉnh Thái Bình hiện nay. Năm 1890, Thái Bình tách ra thành tỉnh riêng. Nam Định còn lại 2 phủ và 9 huyện.

 • Thời kỳ độc lập (1945-nay)

Sau Cách mạng tháng Tám năm 1945, các đơn vị hành chính trong tỉnh luôn có sự thay đổi.

Năm 1953, 7 xã ở phía Bắc sông Đào thuộc huyện Nghĩa Hưng được cắt nhập vào huyện Ý Yên. Đồng thời, 3 huyện: Mỹ Lộc, Vụ Bản, Ý Yên nhập vào tỉnh Hà Nam.

Đến tháng 4 năm 1956, 3 huyện này lại được cắt trả cho Nam Định.

Tháng 5 năm 1965, Nam Định hợp nhất với Hà Nam thành tỉnh Nam Hà.

Ngày 13 tháng 6 năm 1967, 2 huyện Giao Thủy  Xuân Trường hợp thành huyện Xuân Thủy; huyện Mỹ Lộc nhập vàothành phố Nam Định[2].

Ngày 26 tháng 3 năm 1968, 7 xã phía Nam sông Ninh Cơ thuộc huyện Trực Ninh nhập với huyện Hải Hậu, 2 huyện Trực Ninh và Nam Trực nhập thành huyện Nam Ninh[3].

Năm 1975, 2 tỉnh Nam Hà và Ninh Bình hợp nhất thành tỉnh Hà Nam Ninh.

Đến ngày 12 tháng 8 năm 1991, lại chia tách thành 2 tỉnh Nam Hà và Ninh Bình[4].

Ngày 6 tháng 11 năm 1996, tách tỉnh Nam Hà để tái lập 2 tỉnh Nam Định và Hà Nam[5].

Sau đó, trong nội bộ tỉnh Nam Định, các huyện hợp nhất trước đây lại chia tách và tái lập như cũ, đó là: Xuân Trường, Trực Ninh, Giao Thủy, Nam Trực và tái lập huyện Mỹ Lộc (gồm 10 xã)[6].

Như vậy đến nay, tỉnh Nam Định có 10 đơn vị hành chính, bao gồm: 1 thành phố và 9 huyện.

Dân số[sửa | sửa mã nguồn]

Theo điều tra dân dố 01/04/2010 Nam Định có 2,005,771 người với mật độ dân số 1,196 người/km².

Kinh tế[sửa | sửa mã nguồn]

GDP Nam Định 6 tháng đầu năm 2013 ước tăng trưởng 10,2% ước đạt 15,615 tỷ đồng.Cũng theo báo cáo, chỉ số sản xuất công nghiệp (IIP) 6 tháng ước tăng 13% so với cùng kỳ năm 2012. Giá trị sản xuất công nghiệp (giá so sánh 2010) ước đạt 17,198 tỷ đồng, tăng 20,7% so cùng kỳ và đạt 40,2% kế hoạch. Có 24/30 sản phẩm chủ yếu có mức tăng trưởng cao hơn so cùng kỳ như nước uống, quần áo may sẵn...

Tổng mức bán lẻ hàng hoá và dịch vụ tiêu dùng xã hội ước đạt 9,670 tỷ đồng, tăng 14,5% so cùng kỳ.

Giá trị hàng xuất khẩu trên địa bàn ước đạt 154,3 triệu USD, tăng 16,5% so cùng kỳ và đạt 38,6% kế hoạch năm. Giá trị hàng hoá nhập khẩu ước đạt 100,7 triệu USD, tăng 13,3% so cùng kỳ.

Trong 6 tháng đầu năm có 155 doanh nghiệp thành lập mới, với tổng số vốn đăng ký 560,39 tỷ đồng, đồng thời có 247 doanh nghiệp ngừng hoạt động, bỏ địa chỉ kinh doanh, giải thể. Trong khi đó, cùng kỳ năm 2012 có 202 doanh nghiệp thành lập mới và có 302 doanh nghiệp ngừng hoạt động, bỏ địa chỉ kinh doanh, giải thể.

Các khu công nghiệp trong tỉnh Nam Định:

 • Khu công nghiệp Hòa Xá: thuộc thành phố Nam Định. Tổng diện tích: 326,8 ha. Tổng mức đầu tư dự kiến: 347 tỷ đồng, Mục tiêu xúc tiến thu hút đầu tư lấp đầy với 86 dự án. (Đã lấp gần đầy diện tích)
Cánh đồng lúa tại Nam Định
 • Khu công nghiệp Mỹ Trung: thuộc huyện Mỹ Lộc và phường Lộc Hạ, ở phíathành phố Nam Định, giáp Quốc lộ 10, khu đất quy hoạch có diện tích 150 ha, có thể phát triển lên 190 ha. Tổng mức đầu tư khoảng 300 - 350 tỷ đồng.
 • Khu công nghiệp Thành An: Thuộc địa bàn thành phố Nam Định và xã Tân Thành - Vụ Bản, nằm giáp trục đường Quốc lộ 10, gần Đường cao tốc Cầu Giẽ - Ninh Bình và tuyến đường nối từ Quốc lộ 10 sang đường 21 dẫn đến cảng Hải Thịnh và các huyện phía Nam của tỉnh. Khu công nghiệp Thành An có thể mở rộng với quy mô khoảng 150 ha đã quy hoạch chi tiết. Tổng mức đầu tư khoảng 350 - 400 tỷ đồng.
 • Khu Công nghiệp Bảo Minh: Thuộc địa bàn huyện Vụ Bản. Phía Bắc và phía Đông giáp xã Kim Thái, phía Tây giáp xã Liên Bảo, phía Nam giáp đường Quốc lộ 10, cách thành phố Nam Định 10 km, cách Thị trấn Gôi - Vụ Bản 5 km. Khu Công nghiệp Bảo Minh nằm ven trục đường quốc lộ 10 cạnh đường sắt Bắc Nam  Đường cao tốc Cầu Giẽ - Ninh Bình nên giao thông từ khu công nghiệp đến các nơi khác như Hà Nội, cảng Hải Phòng có nhiều thuận lợi. Diện tích 200 ha đang quy hoạch chi tiết. Tổng mức đầu tư khoảng 300 - 400 tỷ đồng.
 • Khu công nghiệp Hồng Tiến: Thuộc địa bàn 2 xã Yên Hồng và Yên Tiến, huyện ý Yên, cách Thành phố Nam Định khoảng 25 km, cách thành phố Ninh Bình khoảng 6 km, nằm gần cảng Ninh Phúc, cạnh tuyến đường cao tốc Cầu Giẽ - Ninh Bình, và có tuyến đường sắt Bắc Nam. KCN Hồng Tiến có thể mở rộng với quy mô khoảng 250ha. Khu công nghiệp đã được Tập đoàn Dầu khí Việt Nam đăng ký đầu tư kinh doanh hạ tầng.
 • Khu kinh tế Ninh Cơ: Do Tập đoàn Công nghiệp tàu thuỷ VINASHIN đề xuất, vị trí tại cửa sông Ninh Cơ, diện tích khoảng 500 ha, bao gồm: cảng biển; công nghiệp đóng tàu; công nghiệp cơ khí, chế biến; dịch vụ vận tải; dịch vụ du lịch và các loại hình sảng xuất kinh doanh dịch vụ đa dạng 2 bên cửa sông Ninh Cơ thuộc huyện Hải Hậu  Nghĩa Hưng.
 • Các cụm công nghiệp khác: Đã xây dựng 17 cụm công nghiệp huyện và thành phố với tổng diện tích 270 ha, thu hút được 352 doanh nghiệp và các hộ vào đầu tư sản xuất với tổng vốn đầu tư đăng ký 1,075 tỷ đồng và thu hút được hơn 9,000 lao động

Văn hóa - xã hội[sửa | sửa mã nguồn]

Truyền thống Giáo dục[sửa | sửa mã nguồn]

Nam Định là một tỉnh có bề dày văn hóa và truyền thống hiếu học của cả nước. Sở Giáo Dục cũng như Đội tuyển thi học sinh giỏi Quốc gia nhiều năm xếp thứ nhất toàn quốc.

Trường Trung học phổ thông chuyên Lê Hồng Phong (tức Trường Thành Chung Nam Định xưa) là một trong những ngôi trường Chuyên nổi tiếng hàng đầu của cả nước với bề dày thành tích đáng nể hơn 90 năm xây dựng và phát triển. Trường cũng thường được gọi là "trường Lê", để phân biệt với trường cùng tên ở Tp HCM. Ngoài ra, còn có một số ngôi trường khác cũng khá nổi bật là các trường thpt Hải Hậu A, (trường Trung học phổ thông Chuẩn quốc gia năm 2003), trường Trung học phổ thông Xuân trường A, Trung học phổ thông Trần Hưng Đạo (trường Trung học phổ thông Chuẩn quốc gia năm 2009), Nguyễn Khuyến (Trường trung học phổ thông đạt chuẩn quốc gia), Hải Hậu A (trường chuẩn quốc gia năm 2003), Trung học cơ sở Tống Văn Trân (trường chuẩn quốc gia năm 2012), Trung học phổ thông Lý Tự Trọng, Trung học cơ sở Trần Đăng Ninh, Trung học cơ sở Phạm Hồng Thái, Trung học cơ sở Nguyễn Hiền, Trung học phổ thông Nghĩa Hưng A, Trung học phổ thông Mỹ Tho - Ý Yên. Ngoài ra trong tốp 200 trường có kết quả cao nhất cả nước thì Nam Định có tới 17 trường, cứ trung bình mỗi trung tâm cấp huyện hay thành phố có 2 trường nằm trong tốp các trường dẫn đầu cả nước chiếm tỷ lệ xấp xỉ 50% các trường toàn tỉnh. Trong Top 100 trường Trung học phổ thông tốt nhất Việt Nam năm 2009, Nam Định có tới 7 trường.

Nam Định có trường Đại Học Điều Dưỡng được thành lập năm 2005 là trường Đại Học Điều Dưỡng đầu tiên trên cả nước (Đường Hàn Thuyên-TP Nam Định); ngoài ra còn có các trường ĐH khác như trường Đại học Sư phạm kỹ thuật Nam Định; trường Đại học Dân Lập Lương Thế Vinh; trường Đại học Kinh tế kỹ thuật công nghiệp; trường Cao đẳng Sư phạm Nam Định và 12 trường cao đẳng khác...

Thể dục - Thể thao[sửa | sửa mã nguồn]

Nam Định có hai trung tâm thể thao là Sân vận động Thiên Trường (tên cũ là Sân vận động chùa Cuối) và Nhà thi đấu Trần Quốc Toản, các trận bóng đá  bóng chuyền được tổ chức tại đây. Hai trung tâm này nằm trên đường Hùng Vương, Hàn Thuyên, Trường Chinh của thành phố Nam Định.

Bóng đá Nam Định đã một lần đoạt chức vô địch Đông Dương Đội Cotonkin năm 1941 1945,vô đich quốc gia năm 1985, lúc đó mang tên đội bóng Công nghiệp Hà Nam Ninh, với danh thủ Nguyễn Văn Dũng[1]. Năm 2001, đội Nam Định về nhì giải vô địch quốc gia. Năm 2007, đội bóng đá Nam Định với tên gọi Đạm Phú Mỹ Nam Định đoạt Cúp Quốc gia lần đầu tiên.

Đội bóng Nam Định đăng quang ngôi Vô địch U21 QG năm 2011

Văn hóa truyền thống [7][sửa | sửa mã nguồn]

Gánh hát Tuồng NaD90i5nh9, 1924
 • Chợ Viềng  huyện Vụ Bản mỗi năm có một phiên vào ngày 8 tháng giêng Tết Âm lịch hằng năm. Chợ Viềng Nam Giang (Thị trấn Nam Giang, Nam Trực) vào ngày 7 tháng giêng (ÂL) hằng năm.
 • Sơn mài Cát Đằng (xã Yên Tiến, huyện Ý Yên).
 • Lễ khai ấn đền Trần vào đêm ngày 14 tháng giêng (ÂL).
 • Nhà hát Chèo Nam Định là một trung tâm văn hóa lớn của tỉnh, nằm trên đường Nguyễn Du, cạnh nhà văn hóa 3/2 thành phố Nam Định.
 • Nhà văn hóa 3/2 là nơi tổ chức những sự kiện văn hóa lớn của cả tỉnh cạnh Quảng trường Vị Xuyên.

Di tích lịch sử[sửa | sửa mã nguồn]

Tượng đài Trần Quốc Tuấn tại Quảng trường 3/2
 • Đền Trần là khu đền thờ các vị vua đời Trần nằm trên địa phận phường Lộc Vượng, thành phố Nam Định. Nơi đây vào đúng giờ Tý rằm tháng Giêng âm lịch có lễ Khai Ấn. Tương truyền các vua Trần nghỉ tết âm lịch hàng năm đến rằm tháng Giêng thì Khai Ấn trở lại quốc sự. Lễ Khai Ấn hàng năm rất nhiều khách các tỉnh về Nam Định dự và xin lộc vua Trần.
 • Đền An Lá (còn gọi là đình Cả), nằm trên mảnh đất rộng hơn 3000 m2, xung quanh là cánh đồng thuộc thôn An Lá, xã Nghĩa An, huyện Nam Trực, cách trung tâm thành phố Nam Định gần 4 km theo tỉnh lộ 490C (quốc lộ 55 cũ). Đền thờ ông Nguyễn Tấn, một danh tướng thời Đinh. Lễ hội hàng năm tổ chức vào ngày 9-12/3 (ÂL) hàng năm. Lễ hội chính vào ngày 10-3 âm lịch.
 • Hội Phủ Giầy thờ Thánh mẫu Liễu Hạnh.
 • Chùa Keo Hành Thiện: Cách Hà Nội 108 km về phía nam, thẳng cầu Đò Quan 18 km, đến Làng Hành Thiện, Xã Xuân Hồng, Huyện Xuân Trường, tỉnh Nam Định. Ở đây có một di tích lịch sử được xếp hạng của Bộ văn hóa là Chùa Keo (Hành Thiện) – "Thần Quang Tự" được xây dựng năm 1062 vào thờ nhà Lý. Ngoài ra còn có khu nhà ở của bác Trường Chinh.
 • Chùa Cổ Lễ nơi thiền sư Nguyễn Minh Không trụ trì (cùng với các thiền sư Từ Đạo Hạnh  Giác Hải là Nam thiền tam tổ).
 • Phủ Quảng Cung (Phủ Nấp) thờ Thánh mẫu Liễu Hạnh, giáng sinh lần thứ nhất ở xã Yên Đồng, Ý Yên.
 • Di tích thờ 12 sứ quân có rất nhiều ở Nam Định cùng với các tướng lĩnh nhà Đinh. Trong số các vị được thờ có rất nhiều vị đến đây từ các vùng đất khác nhau. Những dấu tích cho thấy ở đây chính là vùng chịu sự ảnh hưởng và địa bàn gây dựng lực lượng của nhiều sứ quân hay các vị "hùng trưởng" khác như Phạm Bạch Hổ, Kiều Công Hãn, Lã Đường, Ngô Nhật Khánh, Nguyễn Khoan, Trần Lãm...dần dần trở thành nơi hội tụ và đối đầu quyết liệt của hào kiệt bốn phương.[8]
 • Quần thể các di tích thờ Vua Đinh Tiên Hoàng ở Nam Định gồm Đền Vua Đinh (Yên Thắng), đền Thượng, đình Thượng Đồng, đình Cát Đằng ở Yên Tiến, Ý Yên và đền Vua Đinh ở làng việt cổ Bách Cốc, Vụ Bản.
 • Tháp chuông chùa Phổ Minh ngày trước có vạc Phổ Minh là một trong An Nam tứ đại khí, chùa Vọng Cung.
 • Mộ Tam Nguyên Yên Đổ Nguyễn Khuyến, tại núi Phương Nhi, xã Yên Lợi phía bắc huyện Ý Yên.
 • Mộ nhà thơ Tú Xương, tại Công viên Vị Xuyên, thành phố Nam Định.
 • Ở Nam Định có nhiều di tích tín ngưỡng thờ quốc sư Minh Không thờ Lý như: chùa Cổ Lễ (Trực Ninh), chùa Xuân Trung (Xuân Trường). Ở Ý Yên, Thánh tổ nghề đúc đồng Nguyễn Minh Không được thờ ở đình Cổ Hương xã Yên Phương; đình Phúc Thọ xã Yên Thành và đền Tống Xá xã Yên Xá. Ông còn được phối thờ cùng Lý Thần Tông và Giác Hải tại chùa Nghĩa Xá ở xã Xuân Ninh Xuân Trường. Lễ hội chợ Viềng hàng năm gắn liền với việc thờ ông Nguyễn Minh Không, ông tổ đúc đồng, nên trước đình ông Khổng, người dân thường bày bán đồ đồng, đồ sắt.

Làng Tức Mặc, Phường Lộc Vượng, thành phố Nam Định xưa là phủ Thiên Trường là quê hương của các vua nhà Trần, một trong những triều đại lừng danh nhất trong lịch sử Việt Nam với chiến tích 3 lần chiến thắng Nguyên Mông.

Đặc sản ẩm thực[sửa | sửa mã nguồn]

Nam Định có nhiều đặc sản nổi tiếng như: Gạo tám xoan, Hải Hậu và Chuối ngự là hai vật phẩm dùng để tiến vua thời phong kiến. Gỏi nhệch, gỏi sứa, cá nướng thơm Hải Hậu. Làng giò truyền thống với đa dạng các loại giò lạc, giò xào, giò mỡ, mộc, chả quận, chả đĩa thuộc ''Hùng Uyển- Thị Trấn Cồn- Hải Hậu''. Ngoài ra còn có gạo nếp cái hoa vàng Hải Hậu. Thịt cầy, tiểu hổ Nam Trực, Hải Hậu, Giao Thủy, Nghĩa Hưng Phở bò Nam Định, Bánh gai Bà Thi - TP Nam Định, Bánh chưng Bà Thìn - Hải Hậu, kẹo dồi (được cho là xuất phát từ ngôi làng trong tác phẩm Tắt đèn của Ngô Tất Tố), Bánh đậu xanh Hanh Tụ, Bánh nhãn - Hải Hậu, Kẹo Sìu Châu (Là kẹo lạc Nam Định. Nguyên lò nấu kẹo nổi tiếng đầu tiên nằm gần một hội quán của người Triều Châu, nên có tên dân gian là kẹo Sìu Châu); Bún chả Thành Nam, Nem nắm Giao Thủy, Nem Chạo Giao Xuân - Giao Thủy, gỏi

Nem chạo Giao Xuân - Giao Thủy, nem tung Hải Hậu. Các đặc sản biển Hải Hậu, Giao Thủy là món ăn nổi tiếng toàn quốc nhất là khu vực phía nam, không những thế du khách thế giới cũng rất ưa thích. Với các món ăn trên người Nam Định thường dùng với Rượu Bỉnh Ri - Giao Thịnh nổi tiếng xưa nay được lên men từ loại gạo nếp thơm ngon của huyện Giao Thủy.

Tỉnh/thành kết nghĩa[sửa | sửa mã nguồn]

Chú thích[sửa | sửa mã nguồn]

Tham khảo[sửa | sửa mã nguồn]

Liên kết ngoài[sửa | sửa mã nguồn]

 

Nam Dinh
Wikipedia, the free encyclopedia

This article or section needs knowledgeable people on the subject of re-edited it.
You can help edit posts or get someone else. See the talk page for more information.
For other definitions, see Nam Dinh (disambiguation).
Nam Dinh
Province
DenTran1.jpg
Tran Temple
geography
Coordinates: 20 ° 25'13 "N 106 ° 10'05" DToa Temperature: 20 ° 25'13 "N 106 ° 10'05" E
The area of ​​1652.6 km ² [1]
Population (2012)
  A total of 1.8369 million people [1]
  Density 1,112 people / km ²
The Kinh
[current] position on the map Nam Dinh Vietnam
administration
Vietnam country Vietnam
Red River Delta
The provincial capital of Nam Dinh City
  Chairman Nguyen Van Tuan
  Council chairman Pham Hong Ha
  Provincial Party Committee Secretary Pham Hong Ha
Administrative divisions 1 city, district 9
VN-67 Administrative Code
Postcode 42xxxx
350 telephone code
Car number 18
Website https://www.namdinh.gov.vn/
Nam Dinh is a large province with more than 2 million people in the southern North Delta. As planned in 2008, the Nam Dinh coast of Tonkin.
Contents [hide]
1 Position
2 Terrain
3 Zone World Biosphere Reserve
4 Climate
5 Administration
6 History
7 Population
8 Economy
9 Culture - social
9.1 Traditional Education
9.2 Exercise - Sports
9.3 Traditional Culture [7]
9.4 Historic
9.5 culinary specialties
10 Cities / Sister
11 Notes
12 References
13 External links
Location [edit | edit source]
Latitude: 19 ° 54'B - 20 ° 40'N, Longitude: 105 ° 55'D - 106 ° 45'D. Nam Dinh province bordering the north Pacific, south of Ninh Binh, Ha Nam Province to the northwest, Sea (Gulf of Tonkin) in the east.
Area: 1,669 km ².
Terrain [edit | edit source]
Nam Dinh terrain can be divided into 3 areas:
Low-lying delta region comprises the districts of Vu Ban, Y Yen, My Loc, Nam Truc, Truc Ninh, Xuan Truong. This is more likely to develop intensive agriculture, textile industry, processing industry, mechanical industry and traditional industry.
Coastal plain region comprises the districts of Giao Thuy, Hai Hau and Nghia Hung; 72 km long coastline, fertile land, there is much potential for integrated coastal economy.
Industrial heartland - Nam Dinh city services: the textile industry, mechanical industry, processing industry, the traditional industries, the job ... along with the city general services sector, formation of specialized services and developing long. Nam Dinh city is a center for the textile industry, light industry and the country's commercial center - services south of the Red River Delta.
Nam Dinh has a coastline of 72 km there are favorable conditions for farming and fishing. There are natural sanctuaries Xuan Thuy National (Giao Thuy district) and has 4 large estuaries: Red River Ba Lat river, river bottoms of the wire, and Lach Giangsong Ninh Dutch Shell River.
Biosphere Reserve in the world [edit | edit source]
Nam Dinh Province 2 of the 5 regional biodiversity areas are UNESCO World Biosphere Reserve Red River Delta, 3 remaining areas of Ninh Binh and Thai Binh.
Biosphere Reserve in the Red River Delta is located in the coastal communes of Thai Binh 3, Nam Dinh and Ninh Binhda is the UNESCO World Biosphere Reserve in 2004 with the outstanding universal value demand for biodiversity and have a great impact on human life. Biosphere Reserve in the Red River Delta is one of 8 destinations world biosphere reserve in Vietnam.
In Nam Dinh, UNESCO range consists of 2 sub-region situated in Ba Lat river bottoms and door
Xuan Thuy National Park of the Giao Thien, Giao An and Giao Lac, Giao Xuan Giao Thuy district,
Coastal forests of the Nghia Hung Commune: That Thang, Nghia Phuc, Hai means, means profit; Rang Dong town, Dien Nam commune, Nghia Hung district.
Climate [edit | edit source]


Biosphere Reserve in the Red River Delta in 3 provinces of Thai Binh, Nam Dinh, Ninh Binh is the world's biosphere reserve
Like other provinces in the northern plains, Nam Dinh bring humid subtropical climate warming. The annual average temperature from 23-24 ° C. The coldest months are December and 1, with an average temperature of 16-17 ° C. July hottest temperatures of over 29 ° C.
The average rainfall for the year from 1.750 to 1.800 mm, divided into two distinct seasons: the rainy season from May to October, less rainy season from November to February next year. The number of hours of sunshine in: 1.650 to 1.700 hours. Average relative humidity: 80-85%.
On the other hand, due to its location in the Gulf of Tonkin to Nam Dinh annual usually affected by hurricanes or tropical depressions, an average of 4-6 episodes / year. Tidal waters in Nam Dinh kind diurnal, tidal amplitude average from 1.6 to 1.7 m; is the largest and the smallest is 3.31 m by 0.11 m.


Administrative Map of Nam Dinh province
Administration [edit | edit source]
Main article: List of administrative divisions of Nam Dinh district
Nam Dinh is composed of 09 districts and 1 city:
Nam Dinh City: 20 wards and five communes.
Giao Thuy: 2 towns and 20 communes
Hai Hau: 3 towns and 32 communes
Loc: 1 town and 10 communes
Southern Girl: 1 town and 19 communes
Nghia Hung: 3 towns and 22 communes
Truc Ninh: 2 towns and 19 communes
The Department: 1 town and 17 communes
Spring School: 1 town and 19 communes
The Yen: 1 town and 31 communes
230 Nam Dinh commune-level administrative units include 195 communes, wards 20 and 15 towns
History [edit | edit source]
Prehistoric
On the ground in Nam Dinh, human traces in this period remains in the mountains of Vu Ban district and Y Yen district lies to the northwest of the province. Here was found the stone ax grinding shoulder blades, the island listening, stone pestle and grinding table. It is the remnant of the inhabitants of the Neolithic or Bronze file from the mountains to explore the coastal plains to live and up gradually towards the village. At the zenith of the stone age, in Nam Dinh province as well as many other locations in the country, has blossomed primitive cultures. In addition to gathering economic products available in natural, primitive people on earth Nam Dinh began farming, raising livestock and poultry.
At the time this country has built estuaries Rosary Son (Located in Van Lang outline of the Hung Kings stretching from midland plains to coastal Nam Dinh area when the land was equivalent to Vu Ban district, Y Yen, My Loc, Nam Dinh City and the northern part of Nam Truc district today. According to destroy the temple bread pearl in abalone village, Quang Trung commune in the reign of king Hung, Vu Ban district named district Binh Luc Chapter of the sea, is one of 15 sets of Van Lang. Binh it then near the seaside. TNui package) which traces remaining today is pain sites, and orphan in the area around the foot mountain.
Along with the rice cultivating, planting vegetables and fruits are the mining sector economy remains important role. At Tiger Mountain relics, relics found in many stone arrows and animal bones. Not far away in the cave Lo (Mount Le) also found a lot of different types of animal bones. Hunting additional nutritious food source for humans, and provide skin, bone, horn for a number of crafts such as making jewelry, utensils, weapons.
1963, at Plum High Mountain (also known as Mount Picture's) Tan Yen commune, Y Yen district has a number of artifacts discovered at the same value. 4 mountain peaks, peak height 52m. This is mixed with ground limestone, no tall trees, on the grass just thin coated. The east side has a period of relatively flat land, the 2-star accommodation, a former prior of religious architecture not know what life was destroyed for a long time. How foothills west of the village 400m Mai Do, Mai Son hamlet east, the plains around Mount contemplate. The copper was discovered artifacts include knives, spear and ax.
Time North of
After Au Lac is Trieu Da conquered in 179 BCE, the country entered a period of prolonged north more than a thousand years. Meanwhile, Nam Dinh in Giao Chi district. Due to favorable conditions for rice cultivation, Nam Dinh area became a center of early agriculture.
On the basis of a culture of strong local showing bravery, personality, lifestyle and tradition that is the core sense of independence, self-love and spiritual homeland, country, ancient inhabitants of Nam Dinh were receptive to new cultural elements, enriching cultural traditions. However, the definition covers the historical period on land north of Nam Dinh is still the struggle against colonial rule and plot assimilation of foreign feudal state, which is typical of Nam Dinh People's general and special especially women, were eager to participate and rapid means to stand under the banner of Hai Ba Trung (early 40) against the domination of the Eastern Han. According to existing historical records, Nam Dinh has 20 generals to both men and women participated in this uprising. Vestiges of the uprising generals engaged mainly in Vu Ban district, such as Le Thi Hoa in Phu Coc, Chu Lien Hoa Village Well, Dung and Phuong Dung Bake in the Old Village, Tran Cao Dao Rieng village, Bui Cong Trung Thanh Man in ...
In 542, Ly Bi revolt against the domination of the salary. After four years of heroic fighting, uprisings win, Ly Bi ascended the throne, proclaimed Emperor, Van Xuan build an independent country. Contributing to this uprising, Nam Dinh Hoang Qi correlated Lap Dance Village (now part of the commune Show Khanh Vu Ban district). He was ordained Ly Bi-sufficient in general, always original and most valuable sword around. When Nick died Li, Huang Qi according to Trieu Quang Phuc.
Ngo - Dinh - Tien Le
After losing Ngo Quyen, when the Red River Basin which is dominated by warlords Tran Lam. Nam Dinh land gradually became a meeting place and confront fierce pride of the four gas. Dinh Bo Linh - hero "than talent wise, brave most tactical life", claiming his divine mission to pacify and reunify the country - can not find the estuarine coastal areas this.
The galactic map books and Red Germany map are marked position of Giao Thuy district situated on the banks of the great river, the fork on the Shanghai Gold and Central districts, the bottom is covered Thien Truong. Based on the maps that consider brown by the end of the fifteenth century, Giao Thuy district is still located in Nam Truc district today.
Ly - Tran
Under the Ly, Tran, Nam Dinh is not only a gateway to the Red River Delta but also an important economic center. The King Ly spent special attention to this area. Through historical records, we know the ancient land of Nam Dinh, Ly had to build at least two practice provides a place for stopover stay king of the times has visited this land.
Due to key positions, Nam Dinh became one of the fierce fighting. In 1203 the rebels by Lang and Bao Luong Fee leader from Great Royal (Ninh Binh) down the Nam Dinh river bottom land to expand the downstream activities. The disturbances culminated in 1208, when in the water "starving stacked together". Timely Ly inability to run the country, the land where the Nam Dinh Tran Hung start of a dynasty brought vitality Vietnam National University flourished and three times defeating Highlands - Mongolia. Tran Thien Truong called the Highway, after the route is divided into three: Kien Xuong, eating, Hoang Giang.
Under colonial Ming
May 4-1407, Yongle slide down our country change as Giao Chi district - as a local feudal state of Ming Dynasty. By this action, the Ming clearly express intent not only occupation but also permanently eliminate our country, merged entirely into the imperial Ming as names and administrative units that colonial empires were northern using half a millennium ago.
Under the county, divided into 15 Ming government. Meanwhile the land of Nam Dinh Binh and two accessories Fenghua. Fenghua Phu Thien government equivalent to the late fourteenth century, four-Loc district, limbs, Giao Thuy and charismatic. Four of the nine districts of Binh earthy accessories is Y Yen, Nam Dinh, An A, Advent Revenue and Taiwan. Both are covered in Nam Dinh province was renamed the Ming Dynasty. Kien Hung Kien Binh changed to build meaningful, sustainable peace is established, firm, renamed Thien Fenghua implications follow edification, throughout the process of the Ming Dynasty.
Le
Le, Son of Southern origin, dating back to 2nd in 1741 Canh Hung, this area of South Highway Son House.
State briefs Le interested in agriculture in general mourning, the colonists expanded the area under cultivation in particular by a series of policies, especially under the Hong Duc. Along with a voluntary reclamation activities of farmers, the central government also Le particular emphasis to the organization in the form of reclaiming plantations in the south of the Red River region, including Nam Dinh. Hard to statistics, survey, fully identify the period of Le plantations had in Nam Dinh. In addition to the reasons already too long time, there are many subjective reasons, other objective. The first residents of the first plantations and mostly soldiers, prisoners of war, criminals. They are small and difficult conditions for transmission recording back to life after reclaiming the historical village setting. However, based on the formal resources of the state as the feudal history, fill out the registration ... can see pretty much focused Nam Dinh plantations as:
Vinh Hung Department (of the total stock of Agriculture, Truc Ninh) Department of East China Sea (where the village of Dak Department, Upper Copper, Lower Copper of Truc Ninh) U.S. Department Yip (a firm belonging to, perhaps, Truc Ninh) Department Advent Revenue (located in the area of Quang Yen, Yen Peng, Yen Yen Khang of Italy)
The dense plantations of coastal estuaries in the Giao Thuy, the Red River, the river was full of self-location highlight the special role and importance of land to the state government Thien Le profile, Vietnam national University with the second half of the fifteenth century. The second half of the fifteenth century, in Nam Dinh coastal areas witnessed a crystallization of the tremendous achievement of the Vietnam People's University. That was the start and finish perishable Germany, a dike to prevent large-scale saltwater first delta. With the investment, the central concern of local and so, of the sea dike in Nam Dinh, Ninh Binh Le case has been conducted with large-scale rapid pace. Nam Dinh province on the last remnants of the dike that extends from Hong Duc University Security door, across the northern part of Nghia Hung, Hai Hau and the Society of Khe. Many roads near the 56 coinciding with today.
Along with the development of the national school grapes, grape school education in the fifteenth century, Nam Dinh has stepped down new development. Shortly after the war ended, in 1428, Le was to open government schools, highway. It is worth noting that in Le profile, the development of the grapes in Nam Dinh learning takes place not only on the ancient lands as Italy Yen, Vu Ban or in the area around the village of wooden stairs as Loc Vuong Tran, which also at coastal sites, where new villages were formed. Within 100 years of the early Le, Nam Dinh to 22 PhD, a majority of college faculty numbers are parked in the second half of the fifteenth century, so it can learned in Nam Dinh Nho said was really developed to a since after the Luong The Vinh parking poinsettias (1463). In addition to the figures above poinsettias Ph.D., an important manifestation of Confucian educational achievement Nam Dinh area, it is worth mentioning that no science at the university has become the character represents wisdom, talent University Vietnam XV century in particular, the history of the nation in general.
time Nguyen
Under the Nguyen dynasty, renamed in 1832 in Nam Dinh province, with 4 government, district 18, including parts of the current Thai Binh province. 1890 Pacific split into separate provinces. The remaining 2 male and 9 district government.
Independence period (1945-present)
After the August Revolution in 1945, the administrative units in the province are always changing.
1953, 7 communes in the northern river Dao Nghia Hung district is cutting into Y Yen District. At the same time, 3 districts: My Loc, Vu Ban, Y Yen into Henan province.
By April 1956, the three districts of Nam Dinh pay cut.
May 1965, Nam Dinh, Ha Nam merge with the Nam Ha province.
June 13, 1967, 2 Xuan Giao Thuy district and the Xuan Thuy case; Added vaothanh Loc district Nam Dinh [2].
March 26, 1968, 7 communes of Ninh Co River Truc Ninh district into the Hai Hau district, district 2 Truc Ninh and Nam Truc district entered into Nanning [3].
In 1975 the two provinces of Ha Nam and Ninh Binh provinces incorporated into the Nam Ha.
By August 12, 1991, to split into two provinces of Ha Nam and Ninh Binh [4].
November 6, 1996, Nam Ha province split second to re-establish the province of Nam Dinh and Ha Nam [5].
Then, within the province of Nam Dinh, the former district consolidation and restore the separation the same, which is: Xuan Truong Truc Ninh, Giao Thuy, Nam Truc and reestablished Loc district (including 10 communes) [6].
Thus far, Nam Dinh province has 10 administrative units, including: 1 and 9 city districts.
Population [edit | edit source]
According to census due 01/04/2010 Nam Dinh has 2,005,771 people with a population density of 1,196 persons / km ².
Economy [edit | edit source]
The first 6 months of GDP in 2013 estimated 10.2% growth estimated at 15,615 billion dong.Cung according to the report, the index of industrial production (IIP) 6 months was estimated to increase 13% over the same period in 2012. Values industrial production (constant prices 2010) is estimated at 17,198 billion, up 20.7% compared to 40.2% last year and plans. There are 24/30 major products have a higher growth rate over the same period as drinking water, ready-made garments ...
Total retail sales of consumer goods and social services is estimated at 9,670 billion, an increase of 14.5% over the same period.
The value of exports in the province is estimated at 154.3 million, up 16.5% over the same period and reached 38.6% of the plan year. The value of imported goods is estimated at 100.7 million, up 13.3% over the same period.
In the first 6 months of the year have 155 new businesses established, with a total registered capital of 560.39 billion, and has 247 now decommissioned, leaving the business address and dissolution. Meanwhile, the same period in 2012, 202 new businesses and 302 established businesses shut down, leaving the business address and dissolution.
The industrial zones in Nam Dinh province:
Hoa Xa Industrial Zone: city of Nam Dinh. Total area: 326.8 ha. Total estimated investment: 347 billion, objective investment promotion filled with 86 projects. (Having recently established area)


Rice fields in Nam Dinh
Central Industrial Park: My Loc district, and Loc Ha ward, Nam Dinh in phiathanh, Highway 10, land planning area of 150 ha, can grow up to 190 ha. The total investment of about 300-350 billion.
An Thanh Industrial Zone, locating in the city of Nam Dinh and Thanh Tan - The Department, adjacent to Highway 10, near Highway Cau Gie - Ninh Binh and connecting roads from Highway 10 to Road 21 leads Hai Thinh port and the southern districts of the province. An Thanh Industrial Park may expand to a size of about 150 hectares has detailed planning. The total investment of about 350-400 billion.
Bao Minh Industrial Park: Colonial Vu Ban district. To the north and east by Kim Thai commune, Bao Liem the west, on the south by Highway 10, from Nam Dinh city 10 km, Goi Town - The Department for 5 km. Bao Minh Industrial Park is located along Highway 10 next to the North-South railway and highway Cau Gie - Ninh Binh to traffic from industrial to other places such as Hanoi, Hai Phong port has many advantages. 200 ha area is detailed planning. The total investment of about 300-400 billion.
Hong Tien Industrial Park: Colonial Table 2 and Hong Yen Yen Tien, Y Yen district, Nam Dinh city about 25 km from the city of Ninh Binh is about 6 km, located near the port of Ninh Phuc, next to highway Cau Gie - Ninh Binh, and north-south rail line. Hong Tien IPs can expand to a size of about 250ha. Industrial Park was Vietnam Oil and Gas Group business registration infrastructure investment.
Ninh Co Economic Zone: Associated Vinashin Shipbuilding Industry proposed location in the Ninh Co estuary, an area of ​​about 500 hectares, including seaports; shipbuilding industry; industrial engineering and processing; transportation services; travel services and other types of fresh and business services 2 diverse estuary side of Ninh Hai Hau and Nghia Hung district.
The other industrial clusters: Fully built 17 industrial clusters and city districts with a total area of ​​270 ha, attracting 352 enterprises and households to invest in production with total registered investment capital of 1,075 billion and revenues smoking more than 9,000 workers
Culture - social [edit | edit source]
Traditional Education [edit | edit source]
Nam Dinh province has a long history and traditional culture of the country of hospitality. Department of Education as well as good team national student competition for many years ranked first nationally.
School School of Le Hong Phong (Chung Nam Dinh Truong Thanh ie old) is a specialist in the school's top-ranked country with a remarkable track record over 90 years of construction and development. Schools also often referred to as "the Le", to distinguish them from the same name in HCMC. In addition, there are a number of other schools are also quite prominent high schools Hai Hau A, (Middle School National Standard 2003), Spring Middle School A School, Middle School Tran Hung Director (Middle school national standard 2009), Nguyen Extension (upper secondary school up to national standards), Hai Hau A (the national standard in 2003), Lower Secondary Tong Van Tran (the standard countries in 2012), Middle school Ly Tu Trong Trung Tran Dang Ninh junior high, junior high school Pham Hong Thai, Nguyen Hien secondary School, Middle school Nghia Hung A U.S. Central school Tho - Y Yen. Also in the top 200 high schools in the country results, the Nam Dinh to 17 schools, on average each district center or town has two schools in the top of the country's leading accounting for approximately 50 % of schools across the province. In the Top 100 Best Middle School in Vietnam in 2009, there were 7 cases of Nam Dinh.
Nam Dinh University of Nursing was established in 2005 as University Nursing first in the country (South Street Boat-Nam Dinh City); There are also other universities such as the University of Technical Teachers Nam Dinh; University Lap Dan Luong The Vinh; University of Economics in industrial engineering; Teachers College Nam Dinh and 12 other colleges ...
Fitness - Sports [edit | edit source]
Nam Dinh has two sports centers are Thien Truong Stadium (formerly Stadium fiancee) and Tran Quoc Toan Stadium, the football and volleyball matches are held here. Two center is located on Hung Vuong Street, South Sailing, School of Nam Dinh Chinh.
Nam Dinh football championship once Indochina Cotonkin năm 1941 1945 team, national champions in 1985, at which the team named Ha Nam Ninh Industry, with top players Nguyen Van Dung [1]. In 2001, the team finished second in Nam Dinh National Championships. In 2007, the football team called Nam Dinh Nam Dinh Phu My Fertilizer won the National Cup for the first time.
The South team was crowned U21 National Champion 2011
Traditional culture [7] [edit | edit source]


NaD90i5nh9 troupe Tuong, 1924
Cho Vieng Vu Ban district every year there is a session on the 8th of January the annual Lunar New Year. Cho Vieng Nam Giang (Nam Giang Town, South Girl) on 7 January (lunar) every year.
Cat Dang Lacquer (Yen Tien commune, Y Yen district).
Tran temple ceremony publications on the night of January 14 (lunar).
Cheo Theatre Nam Dinh is a major cultural center of the province, located on Nguyen Du Street, next to the culture 3/2 Nam Dinh city.
Culture House 3/2 is the venue for major cultural events of all beside the Vi Xuyen Province.
Historical monuments [edit | edit source]


Tran Quoc Tuan Monument Square 3/2
Tran Temple is the temple of King Tran located in Loc Vuong ward, Nam Dinh city. Where Ty time here on January fifteenth lunar Opening ceremony India. The legend of King Tran annual Lunar New Year holiday to the full moon in January Opening Press the back country.
 Nam Dinh
Wikipedia, the free encyclopedia

This article or section needs knowledgeable people on the subject of re-edited it.
You can help edit posts or get someone else. See the talk page for more information.
For other definitions, see Nam Dinh (disambiguation).
Nam Dinh
Province
DenTran1.jpg
Tran Temple
geography
Coordinates: 20 ° 25'13 "N 106 ° 10'05" DToa Temperature: 20 ° 25'13 "N 106 ° 10'05" E
The area of ​​1652.6 km ² [1]
Population (2012)
  A total of 1.8369 million people [1]
  Density 1,112 people / km ²
The Kinh
[current] position on the map Nam Dinh Vietnam
administration
Vietnam country Vietnam
Red River Delta
The provincial capital of Nam Dinh City
  Chairman Nguyen Van Tuan
  Council chairman Pham Hong Ha
  Provincial Party Committee Secretary Pham Hong Ha
Administrative divisions 1 city, district 9
VN-67 Administrative Code
Postcode 42xxxx
350 telephone code
Car number 18
Website https://www.namdinh.gov.vn/
Nam Dinh is a large province with more than 2 million people in the southern North Delta. As planned in 2008, the Nam Dinh coast of Tonkin.
Contents [hide]
1 Position
2 Terrain
3 Zone World Biosphere Reserve
4 Climate
5 Administration
6 History
7 Population
8 Economy
9 Culture - social
9.1 Traditional Education
9.2 Exercise - Sports
9.3 Traditional Culture [7]
9.4 Historic
9.5 culinary specialties
10 Cities / Sister
11 Notes
12 References
13 External links
Location [edit | edit source]
Latitude: 19 ° 54'B - 20 ° 40'N, Longitude: 105 ° 55'D - 106 ° 45'D. Nam Dinh province bordering the north Pacific, south of Ninh Binh, Ha Nam Province to the northwest, Sea (Gulf of Tonkin) in the east.
Area: 1,669 km ².
Terrain [edit | edit source]
Nam Dinh terrain can be divided into 3 areas:
Low-lying delta region comprises the districts of Vu Ban, Y Yen, My Loc, Nam Truc, Truc Ninh, Xuan Truong. This is more likely to develop intensive agriculture, textile industry, processing industry, mechanical industry and traditional industry.
Coastal plain region comprises the districts of Giao Thuy, Hai Hau and Nghia Hung; 72 km long coastline, fertile land, there is much potential for integrated coastal economy.
Industrial heartland - Nam Dinh city services: the textile industry, mechanical industry, processing industry, the traditional industries, the job ... along with the city general services sector, formation of specialized services and developing long. Nam Dinh city is a center for the textile industry, light industry and the country's commercial center - services south of the Red River Delta.
Nam Dinh has a coastline of 72 km there are favorable conditions for farming and fishing. There are natural sanctuaries Xuan Thuy National (Giao Thuy district) and has 4 large estuaries: Red River Ba Lat river, river bottoms of the wire, and Lach Giangsong Ninh Dutch Shell River.
Biosphere Reserve in the world [edit | edit source]
Nam Dinh Province 2 of the 5 regional biodiversity areas are UNESCO World Biosphere Reserve Red River Delta, 3 remaining areas of Ninh Binh and Thai Binh.
Biosphere Reserve in the Red River Delta is located in the coastal communes of Thai Binh 3, Nam Dinh and Ninh Binhda is the UNESCO World Biosphere Reserve in 2004 with the outstanding universal value demand for biodiversity and have a great impact on human life. Biosphere Reserve in the Red River Delta is one of 8 destinations world biosphere reserve in Vietnam.
In Nam Dinh, UNESCO range consists of 2 sub-region situated in Ba Lat river bottoms and door
Xuan Thuy National Park of the Giao Thien, Giao An and Giao Lac, Giao Xuan Giao Thuy district,
Coastal forests of the Nghia Hung Commune: That Thang, Nghia Phuc, Hai means, means profit; Rang Dong town, Dien Nam commune, Nghia Hung district.
Climate [edit | edit source]


Biosphere Reserve in the Red River Delta in 3 provinces of Thai Binh, Nam Dinh, Ninh Binh is the world's biosphere reserve
Like other provinces in the northern plains, Nam Dinh bring humid subtropical climate warming. The annual average temperature from 23-24 ° C. The coldest months are December and 1, with an average temperature of 16-17 ° C. July hottest temperatures of over 29 ° C.
The average rainfall for the year from 1.750 to 1.800 mm, divided into two distinct seasons: the rainy season from May to October, less rainy season from November to February next year. The number of hours of sunshine in: 1.650 to 1.700 hours. Average relative humidity: 80-85%.
On the other hand, due to its location in the Gulf of Tonkin to Nam Dinh annual usually affected by hurricanes or tropical depressions, an average of 4-6 episodes / year. Tidal waters in Nam Dinh kind diurnal, tidal amplitude average from 1.6 to 1.7 m; is the largest and the smallest is 3.31 m by 0.11 m.


Administrative Map of Nam Dinh province
Administration [edit | edit source]
Main article: List of administrative divisions of Nam Dinh district
Nam Dinh is composed of 09 districts and 1 city:
Nam Dinh City: 20 wards and five communes.
Giao Thuy: 2 towns and 20 communes
Hai Hau: 3 towns and 32 communes
Loc: 1 town and 10 communes
Southern Girl: 1 town and 19 communes
Nghia Hung: 3 towns and 22 communes
Truc Ninh: 2 towns and 19 communes
The Department: 1 town and 17 communes
Spring School: 1 town and 19 communes
The Yen: 1 town and 31 communes
230 Nam Dinh commune-level administrative units include 195 communes, wards 20 and 15 towns
History [edit | edit source]
Prehistoric
On the ground in Nam Dinh, human traces in this period remains in the mountains of Vu Ban district and Y Yen district lies to the northwest of the province. Here was found the stone ax grinding shoulder blades, the island listening, stone pestle and grinding table. It is the remnant of the inhabitants of the Neolithic or Bronze file from the mountains to explore the coastal plains to live and up gradually towards the village. At the zenith of the stone age, in Nam Dinh province as well as many other locations in the country, has blossomed primitive cultures. In addition to gathering economic products available in natural, primitive people on earth Nam Dinh began farming, raising livestock and poultry.
At the time this country has built estuaries Rosary Son (Located in Van Lang outline of the Hung Kings stretching from midland plains to coastal Nam Dinh area when the land was equivalent to Vu Ban district, Y Yen, My Loc, Nam Dinh City and the northern part of Nam Truc district today. According to destroy the temple bread pearl in abalone village, Quang Trung commune in the reign of king Hung, Vu Ban district named district Binh Luc Chapter of the sea, is one of 15 sets of Van Lang. Binh it then near the seaside. TNui package) which traces remaining today is pain sites, and orphan in the area around the foot mountain.
Along with the rice cultivating, planting vegetables and fruits are the mining sector economy remains important role. At Tiger Mountain relics, relics found in many stone arrows and animal bones. Not far away in the cave Lo (Mount Le) also found a lot of different types of animal bones. Hunting additional nutritious food source for humans, and provide skin, bone, horn for a number of crafts such as making jewelry, utensils, weapons.
1963, at Plum High Mountain (also known as Mount Picture's) Tan Yen commune, Y Yen district has a number of artifacts discovered at the same value. 4 mountain peaks, peak height 52m. This is mixed with ground limestone, no tall trees, on the grass just thin coated. The east side has a period of relatively flat land, the 2-star accommodation, a former prior of religious architecture not know what life was destroyed for a long time. How foothills west of the village 400m Mai Do, Mai Son hamlet east, the plains around Mount contemplate. The copper was discovered artifacts include knives, spear and ax.
Time North of
After Au Lac is Trieu Da conquered in 179 BCE, the country entered a period of prolonged north more than a thousand years. Meanwhile, Nam Dinh in Giao Chi district. Due to favorable conditions for rice cultivation, Nam Dinh area became a center of early agriculture.
On the basis of a culture of strong local showing bravery, personality, lifestyle and tradition that is the core sense of independence, self-love and spiritual homeland, country, ancient inhabitants of Nam Dinh were receptive to new cultural elements, enriching cultural traditions. However, the definition covers the historical period on land north of Nam Dinh is still the struggle against colonial rule and plot assimilation of foreign feudal state, which is typical of Nam Dinh People's general and special especially women, were eager to participate and rapid means to stand under the banner of Hai Ba Trung (early 40) against the domination of the Eastern Han. According to existing historical records, Nam Dinh has 20 generals to both men and women participated in this uprising. Vestiges of the uprising generals engaged mainly in Vu Ban district, such as Le Thi Hoa in Phu Coc, Chu Lien Hoa Village Well, Dung and Phuong Dung Bake in the Old Village, Tran Cao Dao Rieng village, Bui Cong Trung Thanh Man in ...
In 542, Ly Bi revolt against the domination of the salary. After four years of heroic fighting, uprisings win, Ly Bi ascended the throne, proclaimed Emperor, Van Xuan build an independent country. Contributing to this uprising, Nam Dinh Hoang Qi correlated Lap Dance Village (now part of the commune Show Khanh Vu Ban district). He was ordained Ly Bi-sufficient in general, always original and most valuable sword around. When Nick died Li, Huang Qi according to Trieu Quang Phuc.
Ngo - Dinh - Tien Le
After losing Ngo Quyen, when the Red River Basin which is dominated by warlords Tran Lam. Nam Dinh land gradually became a meeting place and confront fierce pride of the four gas. Dinh Bo Linh - hero "than talent wise, brave most tactical life", claiming his divine mission to pacify and reunify the country - can not find the estuarine coastal areas this.
The galactic map books and Red Germany map are marked position of Giao Thuy district situated on the banks of the great river, the fork on the Shanghai Gold and Central districts, the bottom is covered Thien Truong. Based on the maps that consider brown by the end of the fifteenth century, Giao Thuy district is still located in Nam Truc district today.
Ly - Tran
Under the Ly, Tran, Nam Dinh is not only a gateway to the Red River Delta but also an important economic center. The King Ly spent special attention to this area. Through historical records, we know the ancient land of Nam Dinh, Ly had to build at least two practice provides a place for stopover stay king of the times has visited this land.
Due to key positions, Nam Dinh became one of the fierce fighting. In 1203 the rebels by Lang and Bao Luong Fee leader from Great Royal (Ninh Binh) down the Nam Dinh river bottom land to expand the downstream activities. The disturbances culminated in 1208, when in the water "starving stacked together". Timely Ly inability to run the country, the land where the Nam Dinh Tran Hung start of a dynasty brought vitality Vietnam National University flourished and three times defeating Highlands - Mongolia. Tran Thien Truong called the Highway, after the route is divided into three: Kien Xuong, eating, Hoang Giang.
Under colonial Ming
May 4-1407, Yongle slide down our country change as Giao Chi district - as a local feudal state of Ming Dynasty. By this action, the Ming clearly express intent not only occupation but also permanently eliminate our country, merged entirely into the imperial Ming as names and administrative units that colonial empires were northern using half a millennium ago.
Under the county, divided into 15 Ming government. Meanwhile the land of Nam Dinh Binh and two accessories Fenghua. Fenghua Phu Thien government equivalent to the late fourteenth century, four-Loc district, limbs, Giao Thuy and charismatic. Four of the nine districts of Binh earthy accessories is Y Yen, Nam Dinh, An A, Advent Revenue and Taiwan. Both are covered in Nam Dinh province was renamed the Ming Dynasty. Kien Hung Kien Binh changed to build meaningful, sustainable peace is established, firm, renamed Thien Fenghua implications follow edification, throughout the process of the Ming Dynasty.
Le
Le, Son of Southern origin, dating back to 2nd in 1741 Canh Hung, this area of South Highway Son House.
State briefs Le interested in agriculture in general mourning, the colonists expanded the area under cultivation in particular by a series of policies, especially under the Hong Duc. Along with a voluntary reclamation activities of farmers, the central government also Le particular emphasis to the organization in the form of reclaiming plantations in the south of the Red River region, including Nam Dinh. Hard to statistics, survey, fully identify the period of Le plantations had in Nam Dinh. In addition to the reasons already too long time, there are many subjective reasons, other objective. The first residents of the first plantations and mostly soldiers, prisoners of war, criminals. They are small and difficult conditions for transmission recording back to life after reclaiming the historical village setting. However, based on the formal resources of the state as the feudal history, fill out the registration ... can see pretty much focused Nam Dinh plantations as:
Vinh Hung Department (of the total stock of Agriculture, Truc Ninh) Department of East China Sea (where the village of Dak Department, Upper Copper, Lower Copper of Truc Ninh) U.S. Department Yip (a firm belonging to, perhaps, Truc Ninh) Department Advent Revenue (located in the area of Quang Yen, Yen Peng, Yen Yen Khang of Italy)
The dense plantations of coastal estuaries in the Giao Thuy, the Red River, the river was full of self-location highlight the special role and importance of land to the state government Thien Le profile, Vietnam national University with the second half of the fifteenth century. The second half of the fifteenth century, in Nam Dinh coastal areas witnessed a crystallization of the tremendous achievement of the Vietnam People's University. That was the start and finish perishable Germany, a dike to prevent large-scale saltwater first delta. With the investment, the central concern of local and so, of the sea dike in Nam Dinh, Ninh Binh Le case has been conducted with large-scale rapid pace. Nam Dinh province on the last remnants of the dike that extends from Hong Duc University Security door, across the northern part of Nghia Hung, Hai Hau and the Society of Khe. Many roads near the 56 coinciding with today.
Along with the development of the national school grapes, grape school education in the fifteenth century, Nam Dinh has stepped down new development. Shortly after the war ended, in 1428, Le was to open government schools, highway. It is worth noting that in Le profile, the development of the grapes in Nam Dinh learning takes place not only on the ancient lands as Italy Yen, Vu Ban or in the area around the village of wooden stairs as Loc Vuong Tran, which also at coastal sites, where new villages were formed. Within 100 years of the early Le, Nam Dinh to 22 PhD, a majority of college faculty numbers are parked in the second half of the fifteenth century, so it can learned in Nam Dinh Nho said was really developed to a since after the Luong The Vinh parking poinsettias (1463). In addition to the figures above poinsettias Ph.D., an important manifestation of Confucian educational achievement Nam Dinh area, it is worth mentioning that no science at the university has become the character represents wisdom, talent University Vietnam XV century in particular, the history of the nation in general.
time Nguyen
Under the Nguyen dynasty, renamed in 1832 in Nam Dinh province, with 4 government, district 18, including parts of the current Thai Binh province. 1890 Pacific split into separate provinces. The remaining 2 male and 9 district government.
Independence period (1945-present)
After the August Revolution in 1945, the administrative units in the province are always changing.
1953, 7 communes in the northern river Dao Nghia Hung district is cutting into Y Yen District. At the same time, 3 districts: My Loc, Vu Ban, Y Yen into Henan province.
By April 1956, the three districts of Nam Dinh pay cut.
May 1965, Nam Dinh, Ha Nam merge with the Nam Ha province.
June 13, 1967, 2 Xuan Giao Thuy district and the Xuan Thuy case; Added vaothanh Loc district Nam Dinh [2].
March 26, 1968, 7 communes of Ninh Co River Truc Ninh district into the Hai Hau district, district 2 Truc Ninh and Nam Truc district entered into Nanning [3].
In 1975 the two provinces of Ha Nam and Ninh Binh provinces incorporated into the Nam Ha.
By August 12, 1991, to split into two provinces of Ha Nam and Ninh Binh [4].
November 6, 1996, Nam Ha province split second to re-establish the province of Nam Dinh and Ha Nam [5].
Then, within the province of Nam Dinh, the former district consolidation and restore the separation the same, which is: Xuan Truong Truc Ninh, Giao Thuy, Nam Truc and reestablished Loc district (including 10 communes) [6].
Thus far, Nam Dinh province has 10 administrative units, including: 1 and 9 city districts.
Population [edit | edit source]
According to census due 01/04/2010 Nam Dinh has 2,005,771 people with a population density of 1,196 persons / km ².
Economy [edit | edit source]
The first 6 months of GDP in 2013 estimated 10.2% growth estimated at 15,615 billion dong.Cung according to the report, the index of industrial production (IIP) 6 months was estimated to increase 13% over the same period in 2012. Values industrial production (constant prices 2010) is estimated at 17,198 billion, up 20.7% compared to 40.2% last year and plans. There are 24/30 major products have a higher growth rate over the same period as drinking water, ready-made garments ...
Total retail sales of consumer goods and social services is estimated at 9,670 billion, an increase of 14.5% over the same period.
The value of exports in the province is estimated at 154.3 million, up 16.5% over the same period and reached 38.6% of the plan year. The value of imported goods is estimated at 100.7 million, up 13.3% over the same period.
In the first 6 months of the year have 155 new businesses established, with a total registered capital of 560.39 billion, and has 247 now decommissioned, leaving the business address and dissolution. Meanwhile, the same period in 2012, 202 new businesses and 302 established businesses shut down, leaving the business address and dissolution.
The industrial zones in Nam Dinh province:
Hoa Xa Industrial Zone: city of Nam Dinh. Total area: 326.8 ha. Total estimated investment: 347 billion, objective investment promotion filled with 86 projects. (Having recently established area)


Rice fields in Nam Dinh
Central Industrial Park: My Loc district, and Loc Ha ward, Nam Dinh in phiathanh, Highway 10, land planning area of 150 ha, can grow up to 190 ha. The total investment of about 300-350 billion.
An Thanh Industrial Zone, locating in the city of Nam Dinh and Thanh Tan - The Department, adjacent to Highway 10, near Highway Cau Gie - Ninh Binh and connecting roads from Highway 10 to Road 21 leads Hai Thinh port and the southern districts of the province. An Thanh Industrial Park may expand to a size of about 150 hectares has detailed planning. The total investment of about 350-400 billion.
Bao Minh Industrial Park: Colonial Vu Ban district. To the north and east by Kim Thai commune, Bao Liem the west, on the south by Highway 10, from Nam Dinh city 10 km, Goi Town - The Department for 5 km. Bao Minh Industrial Park is located along Highway 10 next to the North-South railway and highway Cau Gie - Ninh Binh to traffic from industrial to other places such as Hanoi, Hai Phong port has many advantages. 200 ha area is detailed planning. The total investment of about 300-400 billion.
Hong Tien Industrial Park: Colonial Table 2 and Hong Yen Yen Tien, Y Yen district, Nam Dinh city about 25 km from the city of Ninh Binh is about 6 km, located near the port of Ninh Phuc, next to highway Cau Gie - Ninh Binh, and north-south rail line. Hong Tien IPs can expand to a size of about 250ha. Industrial Park was Vietnam Oil and Gas Group business registration infrastructure investment.
Ninh Co Economic Zone: Associated Vinashin Shipbuilding Industry proposed location in the Ninh Co estuary, an area of ​​about 500 hectares, including seaports; shipbuilding industry; industrial engineering and processing; transportation services; travel services and other types of fresh and business services 2 diverse estuary side of Ninh Hai Hau and Nghia Hung district.
The other industrial clusters: Fully built 17 industrial clusters and city districts with a total area of ​​270 ha, attracting 352 enterprises and households to invest in production with total registered investment capital of 1,075 billion and revenues smoking more than 9,000 workers
Culture - social [edit | edit source]
Traditional Education [edit | edit source]
Nam Dinh province has a long history and traditional culture of the country of hospitality. Department of Education as well as good team national student competition for many years ranked first nationally.
School School of Le Hong Phong (Chung Nam Dinh Truong Thanh ie old) is a specialist in the school's top-ranked country with a remarkable track record over 90 years of construction and development. Schools also often referred to as "the Le", to distinguish them from the same name in HCMC. In addition, there are a number of other schools are also quite prominent high schools Hai Hau A, (Middle School National Standard 2003), Spring Middle School A School, Middle School Tran Hung Director (Middle school national standard 2009), Nguyen Extension (upper secondary school up to national standards), Hai Hau A (the national standard in 2003), Lower Secondary Tong Van Tran (the standard countries in 2012), Middle school Ly Tu Trong Trung Tran Dang Ninh junior high, junior high school Pham Hong Thai, Nguyen Hien secondary School, Middle school Nghia Hung A U.S. Central school Tho - Y Yen. Also in the top 200 high schools in the country results, the Nam Dinh to 17 schools, on average each district center or town has two schools in the top of the country's leading accounting for approximately 50 % of schools across the province. In the Top 100 Best Middle School in Vietnam in 2009, there were 7 cases of Nam Dinh.
Nam Dinh University of Nursing was established in 2005 as University Nursing first in the country (South Street Boat-Nam Dinh City); There are also other universities such as the University of Technical Teachers Nam Dinh; University Lap Dan Luong The Vinh; University of Economics in industrial engineering; Teachers College Nam Dinh and 12 other colleges ...
Fitness - Sports [edit | edit source]
Nam Dinh has two sports centers are Thien Truong Stadium (formerly Stadium fiancee) and Tran Quoc Toan Stadium, the football and volleyball matches are held here. Two center is located on Hung Vuong Street, South Sailing, School of Nam Dinh Chinh.
Nam Dinh football championship once Indochina Cotonkin năm 1941 1945 team, national champions in 1985, at which the team named Ha Nam Ninh Industry, with top players Nguyen Van Dung [1]. In 2001, the team finished second in Nam Dinh National Championships. In 2007, the football team called Nam Dinh Nam Dinh Phu My Fertilizer won the National Cup for the first time.
The South team was crowned U21 National Champion 2011
Traditional culture [7] [edit | edit source]


NaD90i5nh9 troupe Tuong, 1924
Cho Vieng Vu Ban district every year there is a session on the 8th of January the annual Lunar New Year. Cho Vieng Nam Giang (Nam Giang Town, South Girl) on 7 January (lunar) every year.
Cat Dang Lacquer (Yen Tien commune, Y Yen district).
Tran temple ceremony publications on the night of January 14 (lunar).
Cheo Theatre Nam Dinh is a major cultural center of the province, located on Nguyen Du Street, next to the culture 3/2 Nam Dinh city.
Culture House 3/2 is the venue for major cultural events of all beside the Vi Xuyen Province.
Historical monuments [edit | edit source]


Tran Quoc Tuan Monument Square 3/2
Tran Temple is the temple of King Tran located in Loc Vuong ward, Nam Dinh city. Where Ty time here on January fifteenth lunar Opening ceremony India. The legend of King Tran annual Lunar New Year holiday to the full moon in January Opening Press the back country.
Vietnam map full element.png